Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění. K čemu je dobrý rybí tuk? Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/ Zapomeňte na každodenní stresy a vydejte se objevovat krásy přírody i lidské šikovnosti prostřednictvím webu ceskoslovensko.CZ. V jeho nabídce zaujmou například komfortní penziony, ve kterých se budete cítit jako doma. Působivý hradní komplex, národní park Podyjí a také Cestu za Znojemsko víny vám přiblíží ubytování Znojmo. Hlubokými lesy, rozlehlými loukami i pestrými možnostmi sportu a turistiky se naproti tomu chlubí ubytování Šumava.

Naše babičky to uměly, aneb jak si v zimě vypěstovat jarní cibulku

18.9.2011
PetrželPůvodně měl tento článek pojednávat o tom, jak mít i v malém bytě nebo na balkoně spoustu zdravých rostlin a bylin. Internet je toho však plný, proto jsem se rozhodla téma malinko pozměnit - jak si mimo sezónu vypěstovat podomácku zelené přísady do jídel, jako třeba petrželku nebo cibulku a další. Posbírala jsem pro vás pár zajímavých rad a nápadů, některé jsou mnoho desítek (možná stovky) let staré.

Petržel - nať
Pokud máte rádi petrželovou nať (ať už do polévky nebo na chleba) stejně jako já, pozorně čtěte následující návod. Zajistěte si kořen petržele, odkrojte nejširší část (zbytek podle libosti spotřebujte) a odkrojenou částí ho položte na plochu, kde bude stát voda (používám kelímek nebo malý talířek). Nalijte trošku vody a uložte na okenní parapet. Udržujte koneček alespoň vlhký, nejlépe mírně ponořený (2mm). Vodu vyměňujte 1x denně za čerstvou, nestačí pouze přilévat další. Po pár dnech začne rašit první zeleň. Záleží jen na vás, jak vysoko ji necháte vyrůst, avšak čím mladší nať, tím více hodnotných látek obsahuje. Takhle můžete zbytek zeleniny použít bez ohledu na roční období a dopřát si tak chuť čerstvé petrželky kdykoliv. Ostatní kořenovou zeleninu vyzkoušenou nemám, pokud chcete, můžete experimentovat. Pouze u mrkve to nedoporučuji, její nať působí údajně záporně na srdce.
 
Jarní cibulka
Tento babský recept je několik generací starý. Stačí mít ve spižírně jednu střední cibuli a nějakou nádobu s víčkem. Doporučuji zavařovací sklenici, velikost dle cibule. Do víčka od sklenice vyřežeme otvor shodný s nejširší částí cibule tak, aby tam držela při vsunutí. Dále do víka uděláme pár dírek (menším hřebíčkem apod.). Napasujeme cibulku do vršku a zaklapneme (popř. našroubujeme) na sklenici. Podíváme se, kam sahají malé suché kořínky v dolní části cibule, můžeme si to na sklenici vyznačit. Po odkrytí víka nalejeme do sklenice vody tolik, aby byla těsně pod kořínky, ale nedotýkala se jich. Sklenici zavřeme. Kořeny budou několik dní sát vzdušnou vlhkost a postupně se dostanou do vody (zde už to nevadí). Vodu vyměňujeme, 1x denně. Za několik dní by se na vrcholku cibule měly objevit zelené konce, jež můžeme použít do salátů, polévek, na pečivo, do pomazánek atd.  

Řeřicha

Tato drobná zelená rostlinka je mezi širokou veřejností dobře známá, ovšem její pěstování se vymezuje především na jarní měsíce. Pojďme si „zazelenit" i v období chladu, vyměňme umělé preparáty za pravé minerály a vitamíny v zelených potravinách. Řeřicha se nejčastěji pěstuje na vrstvě vaty nebo vlhké hlíny. Její semínka seženete v obchodech se zeleninou nebo v obchodních domech. Nasypte je na vlhký povrch a pravidelně kontrolujte vlhkost (zalévejte nebo roste rozprašovačem na květiny). Semínka zanedlouho nabobtnají a brzy máte další hodnotný doplněk do kuchyně.

V dalším pokračování tohoto článku se dozvíte o klíčení obilnin a luštěnin. 


Autorka: Markéta Pallová

    




Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus