Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění. K čemu je dobrý rybí tuk? Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/ Zapomeňte na každodenní stresy a vydejte se objevovat krásy přírody i lidské šikovnosti prostřednictvím webu ceskoslovensko.CZ. V jeho nabídce zaujmou například komfortní penziony, ve kterých se budete cítit jako doma. Působivý hradní komplex, národní park Podyjí a také Cestu za Znojemsko víny vám přiblíží ubytování Znojmo. Hlubokými lesy, rozlehlými loukami i pestrými možnostmi sportu a turistiky se naproti tomu chlubí ubytování Šumava.

Poznejte recepty z kustovnice

17.10.2014

Poznejte recepty z kustovnice

Kustovnice patří k nejpozoruhodnějším druhům ovoce, jaké se na planetě Zemi vůbec nachází. Jedná se o blahodárnou pochoutku, z níž lze přichystat i několik dalších pokrmů. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší, abyste měli dostatečný přehled o tom, co můžete z tohoto chutného a zdravého ovoce připravit.

Obecné rady k přípravě kustovnice

Kustovnici si můžete jednoduše sníst v podobě čerstvého nebo sušeného plodu, ovšem známe i jiné varianty. Velmi dobrý je např. čaj z kustovnice. Její plody se zalijí horkou vodou a nechají se dvacet minut vylouhovat. Poté se čaj slije a vylouhované plody se pořád ještě dají zkonzumovat, a dokonce jsou moc chutné. Nejvhodnější možná porce kustovnice se pohybuje mezi deseti až dvaceti gramy. Z obecného pohledu lze říct, že při vaření by se plody neměly dotýkat žádného kovu, tím pádem se musí vařit ve skleněných, porcelánových nebo keramických nádobách. Přirozeně to stejné pravidlo platí i o předmětech, se kterými budeme kustovnici míchat, proto využívejte nádobí a náčiní z plastu, skla anebo dřeva. Čerstvá i sušená kustovnice chutná velmi lahodně zkombinovaná s ořechy a jiným sušeným ovocem ve formě tzv. griliáše. Vhodný je též i odvar, který lze přichystat obvyklým způsobem, tedy uvařit asi jednu lžíci kustovnice ve čtvrt litru vody po dobu pěti až deseti minut, a vývar potom popíjet a sníst společně s bobulemi.

Inspirace pro vaření z kustovnice

Vývar z kustovnices rybími medailonky spadá mezi ty nejzajímavější způsoby, jakým se dá kustovnice připravit. Získáte pozitivní účinky jako doplnění krve, lepší oběh krve, posílení jater, projasnění zraku, a navíc si pochutnáte. Potřebujete sto gramů rybích medailonků, deset gramů kustovnice, lžíci čínského vína, lžičku andělikového prášku, čtyři houby shitake a šest set mililitrů kuřecího vývaru. Všechny výše zmíněné přísady kromě rybích medailonků se vaří zhruba pět minut. Rozehřejte pařák a nalijte do něj horký vývar s veškerými přísadami. Až začne vývar vřít, přidejte do směsi rybí medailonky.

Další alternativu značí kuře na kustovnici. Na tento recept je zapotřebí jedno menší kuře, čtyři lžíce kustovnice, sůl a voda. Touto pochoutkou obdržíte celkově tonizující pokrm. Kuře omyjte a vložte jej do pekáče. Poté ho posolte, posypte kustovnicí a podlijte horkou vodou. Kuře upečte dozlatova, ke konci pečení kuře klidně polévejte a podlévejte vývarem.

Východní kuchyně kustovnici často využívá, to dokazuje hlavně jidášovo ucho s kustovnicí ve woku. I tohle jídlo si pochopitelně můžete přichystat. K přípravě použijete 200 gramů jidášova ucha, 20 gramů kustovnice, lžičku medu, lžičku čínského vína, lžičku nasekaného zázvoru, dvě lžíce hustého masového vývaru a v neposlední řadě i lžíci oleje. Jidášovo ucho se blanžíruje v horké vodě doměkka. Následně také rozpalte olej ve woku a všechny suroviny za neustálého míchání rychle usmažte. Finální pokrm vyživuje slezinu, plíce a z celkového hlediska posiluje lidský organismus.

Z kustovnice můžete připravit i relativně rychlé zdravé snídaně. Na přípravu potřebujete 300 gramů obilné kaše, čtyři lžíce kustovnice, dvě lžíce rozinek a šest vlašských ořechů. Tím jsme vám představili snadno stravitelný a zdraví prospívající pokrm. Rozinky spařte vařící vodou, nezapomeň propláchnout i kustovnici. Vyloupané vlašské ořechy rozsekejte na malé kousky a všechno dejte do misky, a přisypte obilnou kaši. Poté zalijte takovým množstvím vařící vody, aby veškeré přísady ležely pod hladinou vody. Vše pečlivě promíchejte, aby se jednotlivé složky pokrmu dobře navlhčily. Jídlo přiklopte a nechte odstavené zhruba pěti minut. Hotovou snídani si klidně přislaďte medem, třtinovou melasou, či obohaťte nějakým dalším sušeným nebo kompotovaným ovocem.

Jako ukázku jsme zmínili pouze pár receptů. Kustovnice je ovšem opravdu tvárná a může se využít při přípravě ostatních pokrmů. Největší klad představuje její blahodárný vliv na lidské zdraví.

Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus