Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění. K čemu je dobrý rybí tuk? Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/ Zapomeňte na každodenní stresy a vydejte se objevovat krásy přírody i lidské šikovnosti prostřednictvím webu ceskoslovensko.CZ. V jeho nabídce zaujmou například komfortní penziony, ve kterých se budete cítit jako doma. Působivý hradní komplex, národní park Podyjí a také Cestu za Znojemsko víny vám přiblíží ubytování Znojmo. Hlubokými lesy, rozlehlými loukami i pestrými možnostmi sportu a turistiky se naproti tomu chlubí ubytování Šumava.

Solím, solíme, solíte, je to vůbec zdravé?

21.3.2011
SůlJídlo bez soli si nedokážeme ani představit. Sůl patří mezi velmi důležitá ochucovadla při přípravě pokrmů. Solit bychom měli s mírou.

Velké množství soli škodí

Nadměrné požívání slaných jídel může způsobit otoky ledvin a brání vylučování odpadních látek a močoviny. Hodně soli má špatný vliv na stav pokožky, dojde ke zhoršení ekzémů, akné nebo jiných kožních onemocnění. Nadbytek soli může zapříčinit stažení a přehřívání organismu, což může způsobit poškození cévního systému, fyzickou a psychickou ztuhlost.


Bez soli se žít nedá

Naopak úplně bez soli se žít nedá. Sůl je nezbytná pro naše zdraví. A měli bychom vždy špetku soli přidávat do každého jídla. Přiměřené množství je 5 g denně. Při nedostatku soli se může objevit ranní únava, pokles krevního tlaku, špatné trávení cukrů, zhoršení funkce ledvin. U starších osob může docházet k odvodňování organismu.

Sůl a vaření

Při vaření bychom měli upřednostňovat mořskou sůl, která obsahuje minerály. Sůl dáváme do jídla na začátku vaření. Při vaření těstovin či brambor osolíme vodu na začátku varu. Luštěniny osolíme před ukončením varu a pak ještě povaříme. Jakmile je jídlo hotové, snažíme se ho už nedosolovat, protože sůl přijímáme do těla nezabudovanou a postupně se usazuje na různé hlenové částečky, ze kterých pak můžou vzniknout kameny, které zhoršují pružnost cév.

Pokud máme potřebu si jídlo dosolit, snažíme se použít různé druhy ochucovadel, které už sůl obsahují, případně místo soli přidat víc sušených bylinek.

Nic se nemá přehánět, proto solte s rozvahou.

Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus