Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění. K čemu je dobrý rybí tuk? Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/ Zapomeňte na každodenní stresy a vydejte se objevovat krásy přírody i lidské šikovnosti prostřednictvím webu ceskoslovensko.CZ. V jeho nabídce zaujmou například komfortní penziony, ve kterých se budete cítit jako doma. Působivý hradní komplex, národní park Podyjí a také Cestu za Znojemsko víny vám přiblíží ubytování Znojmo. Hlubokými lesy, rozlehlými loukami i pestrými možnostmi sportu a turistiky se naproti tomu chlubí ubytování Šumava.

Zelený čaj. Jeho historie, blahodárné účinky a příprava

26.4.2017

Zelený čaj je někdy nazýván „pravým“, to proto, že se dělá z lístků, které prochází minimální oxidací. Zelený čaj je původem z Číny, ale je úzce spjatý i s jinými asijskými zeměmi hlavně Japonskem. Díky tomu, že je populární v celé Asii, existují desítky druhů zeleného čaje, které vznikly hlavně na základě rozdílných podmínek při pěstování.

Historie vzniku čaje

Archeologické vykopávky potvrzují, že čaj je konzumován už více než pět tisíc let. Prvními oblastmi, kde se začal kultivovat byly Indie a Čína, jež byly následovány zbytkem asijských zemí. Zelený čaj patřil a patří k tradičním formám medicíny v Thaisku, Japonsku, Číně, Indii a mnoha dalších zamích. Užití se liší druh od druhu, ale mezi ty nejzajímavější patří například zastavení krvácení, omezení efektu alkoholu, snižování teploty, léčba nemoci beriberi nebo manipulace s hladinou cukru v krvi. Další užití shrnuje zen-budhistický mnich Eisai ve své „Knize o čaji“. Během posledních dekád se zelený čaj stal objektem mnoha studií, které měly dokázat jeho léčebné schopnosti.

Mezi nejzajmavější z těchto studií patří napříkald práce univerzity Tohoku, která se zaměřila na více než čtyřicet tisíc dospělých ve věků 40-79 let po 11 let pokud nešlo o specifickou příčinu smrti a po 7 let, pokud byla příčina daná. Výsledkem bylo zjištění, že ti, kteří vypili pět a více šálků zeleného čaje denně, měli obecně úmrtnost o 19% nižší a v případě kardiovaskulárních onemocnění to bylo až o 26%.

Důležitá je správná příprava čaje

Avšak aby člověk mohl vychutnávat zelený čaj se všemi jeho kladnými dopady, musí ho umět správně připrait. Obecně platí, že 1 čajová lžička čaje vystačí na celý šálek, přesněji je to 177 ml vody na 2 a čtvrt gramu, a louhování probíhá zhruba 2-3 minuty. Některé druhy vícezálevových čajů však užívají větší množství čaje a louhují se kratší dobu. Důležitá je i teplota vody, ta by neměla přesáhnout 90°C, alě měla by být nejméně 60°C. Obecně platí, že kvalitnější čaje vyžadují kratší louhování a nižší teploty a louhují se vícekrát (obvykle 2-3 krát), zatímco méně kvaltiní druhy se louhují za vyšších teplot po delší dobu. Musíme si však vždy dávat pozor, aby voda nebyla příliš horká, v takovém případě bude čaj trpký.

V posledních letech nabírají zelené čaje na popularitě a to hlavně díky svým blahodárným vlivům. Mezi ty nejznámější patří čínské Kou Hui či Xin Yang Mao Jian a japonská Maccha, Sencha a Kukicha.

Zmíněná Maccha se používá při japonském čajovém obřadu.

Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus