Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění. K čemu je dobrý rybí tuk? Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/ Zapomeňte na každodenní stresy a vydejte se objevovat krásy přírody i lidské šikovnosti prostřednictvím webu ceskoslovensko.CZ. V jeho nabídce zaujmou například komfortní penziony, ve kterých se budete cítit jako doma. Působivý hradní komplex, národní park Podyjí a také Cestu za Znojemsko víny vám přiblíží ubytování Znojmo. Hlubokými lesy, rozlehlými loukami i pestrými možnostmi sportu a turistiky se naproti tomu chlubí ubytování Šumava.

Palačinky stokrát jinak

28.5.2010

Palačinky jsou velmi oblíbeným pokrmem nejen u nás, ale i po světě. Kdo by neznal jednoduchou, rychlou a levnou pochoutku, která se dá navíc připravit na nespočet způsobů. Palačinky nevyžadují náročnou přípravu a směle nahradí jak bohatou snídani, tak prvotřídní oběd. Ve Francii dovedli úpravu palačinek (takzvaných crépes) k naprosté dokonalosti. Ovšem ani vy nemusíte zůstat pozadu! Pohostěte návštěvu netradičními variacemi na palačinkové téma nebo překvapte manžela a děti jejich oblíbenou pochoutkou.

Základní recept

Recept na palačinky mnohé hospodyně znají, přesto neškodí si ho připomenout. Opakování je přeci matkou moudrosti. Všechny potřebné ingredience na těsto bystě navíc měli mít doma. Na palačinky je tedy potřeba: 2 vejce, 1/4 litru mléka, 1/4 litru vody, 250 gramů hladké mouky, 1 lžička soli. Samotná příprava také nevyžaduje žádné složitosti. Dohladka rozšlehejte všechny ingredience, tedy vejce, mléko, mouku, vodu a sůl. Na pánev nalijte trochu oleje a zhruba desetinu hotového těsta přilijte rovnoměrně k rozehřátému oleji. Těsto smažte dozlatova asi 3-5 minut.

Vítanou obměnou můžou být banánové palačinky. Na čtyři porce budete potřebovat: 4 vejce, 6 lžic kyselé smetany, 4 lžíce mouky, 4 banány, 4 lžičky tuku, 1 lžíci skořice, 2 lžíce cukru, 1 smetanu ke šlehání a sůl. Postup je následující: vejce rozmíchejte s kyselou smetanou a osolenou moukou. Banány nakrájejte na plátky. Na pánev nalijte olej a nechte na něm podusit jeden nakrájený banán. Ten pak zalijte čtvrtinou připraveného těsta a smažte asi pět minut. Hotové palačinky posypte skořicovým cukrem a ozdobte šlehanou smetanou.

Palačinky na tisíc a jedna způsobů

Palačinky jsme u nás zvyklí připravovat a konzumovat většinou na sladko. Typickými náplněmi jsou džemy, marmelády, rozpuštěná čokoláda nebo nugát popřípadě tvaroh s ovocem. Srolované palačinky můžeme pokapat medem a posypat nasekanými ořechy nebo ozdobit šlehačkou. Variant na přípravu této oblíbené pochoutky je opravdu nespočet. Co takhle tedy pro změnu vyzkoušet palačinky na slaný způsob?

Připravte si například palačinky:

-    se špenátem, česnekem a sýrem;

-    s mořskými plody a zeleninou;

-    s lučinou, tuňákem, strouhanou mrkví a pórkem;

-    s cuketou, rajčaty, balkánským sýrem a černými olivami;

-    s lososem, jogurtem a koprem;

-    se špenátem, anglickou slaninou a sýrem;

-    s kozím sýrem, vlašskými ořechy a rukolou.

Ve Francii připravují palačinky například s plísňovými sýry a dokonce s rybami. Proč třeba nevyzkoušet palačinky s třenou nivou? Fantazii se meze nekladou, určitě navíc sami přijedete na množství dalších obměn a variací. Dobrou chuť!

 

Zdroj: www.prakticky-zivot.cz

Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus