Partneři
Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.czAvon katalog k prohlédnutí.
Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění.K čemu je dobrý rybí tuk?
Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/
Rádi Vám poradíme v poradně - online. Poradí i Bezvarady.eu.
Zapomeňte na každodenní stresy a vydejte se objevovat krásy přírody i lidské šikovnosti prostřednictvím webu ceskoslovensko.CZ. V jeho nabídce zaujmou například komfortní penziony, ve kterých se budete cítit jako doma. Působivý hradní komplex, národní park Podyjí a také Cestu za Znojemsko víny vám přiblíží ubytování Znojmo. Hlubokými lesy, rozlehlými loukami i pestrými možnostmi sportu a turistiky se naproti tomu chlubí ubytování Šumava.
Tajemství kávy

Historie kávy
Podle dochovaných pramenů je prapůvodní domovinou pražených voňavých zrnek Etiopie. Zde byla poprvé objevena metoda pražení kávových zrn, která místní žvýkali a používali jako ekvivalent léčiv. Odtud se také zrnka dostala do arabských zemí. Dodnes se s jistotou neví, koho napadlo spojit opražená zrnka s horkou vodou, pravděpodobně to však byli právě Arabové, kteří také jako první začali pěstovat kávovníky a objevili tajemství výroby tohoto povzbuzujícího nápoje. Z arabských zemí se v průběhu středověku metoda přípravy kávy dostala do celého světa. Dnes je příprava tohoto nahořklého voňavého nápoje dovedena k dokonalosti. Pití kávy je v mnoha zemích světa považováno dokonce za jakýsi obřad. Ovšem i pro obyčejného člověka může být pití kávy jakýmsi denním rituálem, kterým úspěšně zaháníme stres a čerpáme sílu pro boj s každodenními starostmi.
Zázračná rostlina jménem kávovník
Dnes se káva pěstuje hlavně v Brazílii, Kolumbii, Vietnamu a Indonésii. Kávová zrna se sklízí z kávovníku, malého zeleného stromu pěstovaného na plantážích ve vlhkém tropickém pásu. Přestože existuje přes šedesát druhů kávovníků (a tím pádem stejné množství druhů kávy), mluvíme hlavně o dvou nejoblíbenějších a nejfrekventovanějších typech – jsou jimi kávy „arabica“ a „robusta“. Největší rozdíly mezi nimi existují v rozmanitosti chutí a obsahu kofeinu. Arabica je aromatičtější než robusta a obsahuje také menší množství kofeinu. Robusta je zase více hořká.
Různé druhy kávy
Káva si tedy za relativně krátkou dobu své existence vydobyla pevné místo v našich životech. Její receptura se po léta neustále zlepšovala a upravovala, až dnes máme na výběr ze skutečně široké palety nápojů připravovaných z kávových zrnek.
Piccolo espresso je nejsilnější káva, jakou si můžete v restauracích objednat. Množství kávy je zalito pouze dvaceti mililitry vody.
Klasické espresso není tak silné jako piccolo, přesto se jedná o jeden ze silnějších druhů. Šálek espressa je pro mnoho z nás každodenní samozřejmostí. Klasická porce obsahuje sedm gramů kávy na třicet mililitrů vody.
Oblíbené cappuccino je doplněno teplým mlékem a našlehanou mléčnou pěnou, tudíž vynikne jemná chuť každého šálku. Pěna bývá často ozdobena skořicí, kakaem, čokoládou nebo šlehačkou. Cappuccino pak získá nádherné voňavé aroma a potěší vaše chuťové pohárky po dlouhém dni v práci.
Caffé macchiato je jakási obdoba cappuccina, liší se jen koncentrací vody, kávy a mléčné pěny. Narozdíl od cappuccina neobsahuje mléko.
V kavárnách bývá častá poptávka po caffé latte, které obsahuje jeden díl kávy na dva až tři díly teplého mléka. Může se podávat ve skle i v šálku. Výborně chutná také latte macchiato, obdoba caffé latte podávaná ve skle.
Zdroj: www.prakticky-zivot.cz
blog comments powered by Disqus